lördag 13 december 2008

Saffransbullar med fyllning

Saffransbröd i kanelbulleform med fyllning av mandelmassa, kan det bli annat än gott?

48 st.
Du behöver:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt kesella (kan uteslutas)
2 påsar saffran
1 dl socker
0,5 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
ca 500 g mandelmassa
vaniljsocker


Gör så här:
Smula jästen i en bunke ( eller som jag: häll ner torrjästen *S*). Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran och värm till fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt (kesella) och det mesta av mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Jäs i 30 minuter.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta. Antingen kan du först bre smör och sen riva över mandelmassa och pudra över vaniljsocker (och lite extra socker om man vill) eller röra ihop allt i en bunke med lite karamellfärg och sen bre över hela massan på den utkavlade degen. Rulla sen ihop som när man gör kanelbullar och skär varje del i 24 bitar. Lägg bullarna i formar och jäs övertäckt i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. In i ugn 250°C i cirka 8-10 min.

0 kommentarer: