söndag 14 december 2008

Piroger med köttfärs och parmesan

Gjorde köttfärsås igår och tog halva satsen till piroger för att få lite variation, massor av färskriven parmesanost, in i ugnen, klart! Jag gjorde ett tjugotal små piroger, dubbla receptet om ni vill ha fler.

Du behöver:
Köttfärssås - min brukar innehålla köttfärs, lök, champinjoner, en röd paprika, en halv squash, 2 vitlöksklyftor, en riven morot, rödvin, 500 ml italiensk passata, 1/2-1 torkad chilifrukt, 2 lagerblad, buljong, s&p, mejram, basilika och oregano. Stek det som ska stekas, häll på all vätska och låt det småputtra länge.
Färskriven parmesan efter tycke och smak

Piroger
Till pirogerna behövs:
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
6-7 dl mjöl

Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula sönder jästen och häll över vätskan. Rör i salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och gör en rulle. Dela rullen i 20 delar, platta ut varje del, lägg på en sked fyllning och riven parmesan. Sen kan man antingen stänga igen så att det blir som en bulle (lägg skarven nedåt) eller göra "vanliga" piroger, dvs lägga fyllningen i mitten, vika över degen, stänga till kanten ordentligt och göra gaffelavtryck. Pensla med ägg och in i ugn, 6-8 minuter i 250°C.


0 kommentarer: