söndag 14 december 2008

Köttgryta med vin och svamp

På hösten är det gott med grytor och soppor. Hittade ett nytt recept som jag modifierade lite.

Du behöver:
600 g benfritt nötkött, grytbitar funkar fint.
1-2 gula lökar
smör
ca 3 dl blandsvamp i bitar (hade bara champinjoner hemma)
2 morötter i slantar
1 paprika valfri färg i bitar
1 svampbuljongstärning
5 dl kalvfond (vatten+fond på flaska)
2 dl torrt vitt vin (el.matlagningsvin)
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
s&p
persilja

Gör så här:
Stek köttet i stekpanna i omgångar så att det får färg runtom, flytta sen över till en gryta (jag använde gjutjärnsgrytan).
Skiva löken och svampen och låt det fräsa tillsammans med paprikabitarna i stekpannan ett par minuter, flytta sen över lök,svamp och paprika till grytan.
Vispa ur stekpannan med buljongen och häll över till grytan. Tillsätt morotsslantar, vin, svampbuljongtärning, kryddpeppar och lagerblad till grytan och låt det småputtra på låg värme i minst 1-1 1/2 timme tills köttet är mjukt.
Smaka av med salt och peppar, strö över lite persilja. Jag redde såsen med lite maizenamjöl innan servering. Servera med potatis.


0 kommentarer: