söndag 14 december 2008

Risotto med fänkål, ricotta och röd chili

Bli inte skrämda av alla ingredienserna… Det är egentligen 2 recept, ett för "basrisotton" och ett för smaksättaren. Jag skriver ner i den ordningen jag gjorde allt.

1/2 tsk fänkålsfrön
extra fin jungfruolja
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
2 fänkål, tunt skivade, spara bladvipporna.
havssalt och svartpeppar
2 små torkade chili som stöts i mortel
rivt skal och saft av 1 citron.
parmesan att riva

Gör så här:
Lägg fänkålsfröna i en mortel och stöt dom till ett pulver. Häll lite olivolja i en kastrull och stek vitlöken tills den är mjuk. Tillsätt fänkålsfröna och fänkålen, lägg på lock och fräs sakta i ca 20 minuter tills fänkålen är mjuk.

Under tiden du väntar på fänkålen kan du förbereda inför risotton.

Ingredienser till risotton.
1 liter buljong ( jag använde grönsaks)
2 msk olivolja
en smörklick
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 selleristånd, finhackat
400 g risottoris
2 vinglas torrt vitt vin ( jag hade bara matlagningsvin hemma men det funkade utmärkt!)
havssalt och peppar
75 g smör
2 1/2 dl parmesan

  1. Värm buljongen. Häll olivoljan och smöret i en annan kastrull, tillsätt lök, vitlök och selleri och fräs i ca 15 minuter utan att det tar färg. När grönsakerna är mjuka tillsätter du riset och höjer värmen.
  2. När riset börjar se genomskinligt ut ( tar någon minut, rör hela tiden ) tillsätter du vinet och fortsätter att röra. Vinet ska koka in helt i riset.
  3. Tillsätt första sleven buljong och en rejäl nypa salt. Varje slev buljong ska koka in helt innan du tillsätter nästa. När du använt ungefär hälften av buljongen lägger du ner fänkålsblandningen. Glöm inte att röra hela tiden! Fortsätt tillsätta buljong tills riset är mjukt, men med tuggmotstånd, det tar 15-20 minuter totalt.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret och parmesanen och även ricottan och skal från en citron. Balansera smaken med så mycket citronsaft som behövs för att fungera med fänkålen, jag tog ungefär en halv citron. Låt stå under lock i ca 2 minuter så det får gotta till sig.
  5. Servera på tallrikar, strö på bladvipporna och pudra på stött chili. Riv över parmesan.


Jag fuskade lite med smöret, tog bara 50 g, det kändes mycket ändå… Läs igenom receptet noggrannt och förbered så mycket som går, tex riva citron och parmesan osv. Dofterna som spred sig i köket var ljuvliga och allt jagande efter parmesan var klart värt det tyckte husets far. En mäktig rätt som smakade helt underbart, krämig, bland det godaste vi ätit någonsin. Barnen mumsade på, jag skippade chilin för dom men parmesan rev dom över själva.

Ur Jamie Olivers kokbok.

0 kommentarer: