Bli inte skrämda av alla ingredienserna… Det är egentligen 2 recept, ett för "basrisotton" och ett för smaksättaren. Jag skriver ner i den ordningen jag gjorde allt.
1/2 tsk fänkålsfrön
extra fin jungfruolja
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
2 fänkål, tunt skivade, spara bladvipporna.
havssalt och svartpeppar
2 små torkade chili som stöts i mortel
rivt skal och saft av 1 citron.
parmesan att riva
Gör så här:
Lägg fänkålsfröna i en mortel och stöt dom till ett pulver. Häll lite olivolja i en kastrull och stek vitlöken tills den är mjuk. Tillsätt fänkålsfröna och fänkålen, lägg på lock och fräs sakta i ca 20 minuter tills fänkålen är mjuk.
Under tiden du väntar på fänkålen kan du förbereda inför risotton.
Ingredienser till risotton.
1 liter buljong ( jag använde grönsaks)
2 msk olivolja
en smörklick
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 selleristånd, finhackat
400 g risottoris
2 vinglas torrt vitt vin ( jag hade bara matlagningsvin hemma men det funkade utmärkt!)
havssalt och peppar
75 g smör
2 1/2 dl parmesan
Jag fuskade lite med smöret, tog bara 50 g, det kändes mycket ändå… Läs igenom receptet noggrannt och förbered så mycket som går, tex riva citron och parmesan osv. Dofterna som spred sig i köket var ljuvliga och allt jagande efter parmesan var klart värt det tyckte husets far. En mäktig rätt som smakade helt underbart, krämig, bland det godaste vi ätit någonsin. Barnen mumsade på, jag skippade chilin för dom men parmesan rev dom över själva.
Ur Jamie Olivers kokbok.
söndag 14 december 2008
Risotto med fänkål, ricotta och röd chili
Etiketter: Bjudmat, Huvudrätt, Kokböcker, Vegetariskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar