söndag 14 december 2008

Kåldolmar

Så här gör mormor Anna i Polen, fast hon kallar dom kondomer, svenska språket är svårt ibland ;)Gör så här:

  • Skär ut den nedersta delen av kålstocken. Lägg vitkålshuvudet i kokande vatten i ca 10 minuter (tills bladen släpper lätt).
  • Blanda ihop 500 g köttfärs, kokt ris (koka 1 dl), 1 hackad gul lök, 1 ägg, peppar och vegeta.
  • Lägg en bit fyllning på varje vitkålsblad och vik ihop till paket.
  • Bryn paketen runtom i lite smör i en stekpanna.
  • Lägg kåldolmarna i en gryta (gärna järn) och häll på vatten så det nästan täcker + en buljongtärning. Låt det puttra i ca 45 minuter.

Såsen:
Ta valfri mängd av buljongvattnet som kåldolmarna kokat i, tillsätt tomatpuré, buljong, lite socker, salt och peppar. Red med maizena till önskad konsistens.
Servera med nykokt potatis och lingonsylt.

0 kommentarer: